Blog: Horizontaal Toezicht – Een andere manier van werken, een andere manier van denken

3 mei 2017

Blog van

Vossius Consultancy

Horizontaal Toezicht – Een andere manier van werken, een andere manier van denken

Horizontaal Toezicht – Een andere manier van werken, een andere manier van denken

Geen zelfonderzoeken meer door een set goede afspraken tussen ziekenhuizen en zorgverzekeraars, op basis van goed vertrouwen tussen de partijen. Dat is Horizontaal Toezicht, naar het model van de Belastingdienst.

Paradigma shift

Horizontaal Toezicht is een van de grote wijzigingen op het gebied van zorgregistratie en -declaratie die momenteel op de ziekenhuizen afkomt. Een zeer welkome wijziging, maar wel een die een ware paradigma shift vereist. In dit geval gaat een nieuwe manier van werken ook daadwerkelijk gepaard met een andere manier van denken. Focus op het proces en de risico’s en de beheersmaatregelen daadwerkelijk doorvoeren daar waar ze effect hebben, de ‘bron’.

Level 1 of 2?

Vanzelfsprekend gaat dit verder dan enkele afspraken op papier en een ferme handdruk. Voordat een ziekenhuis zover is, heeft het vergaande wijzigingen moeten doorvoeren in nauwe samenwerking met de zorgverzekeraar. Verbouwen met de keuken open als het ware. Een traject dat zeker twee tot drie jaar in beslag zal nemen. In deze jaren beweegt elk ziekenhuis van een analysefase (instapmodel), naar een ontwerpfase (verbeterplan), naar een implementatiefase (control framework op basis van risico’s en beheersmaatregelen) en uiteindelijk naar de borgingsfase (één jaar lang toetsen of het control framework standhoudt). Hierna zullen aangesloten accountantspartijen een assurance level 1 of 2 toekennen, wat zoveel betekent als ‘we zijn in control’.

Instapmodel

‘Vossius ontzorgt’ betekent voor ons dat we het voor u, als klant, zo makkelijk mogelijk willen maken. Daarom hebben wij een scan-tool ontwikkeld op basis van het ‘instapmodel’ dat u zelf of met meerdere stakeholders kunt invullen. Dit geeft u een nauwkeurige weergave van uw ‘niveau’, dat zal dienen als de basis voor het opstellen van een verbeterplan. Met onze kennis van de zorgadministratieve processen kunnen we u helpen om de gegevens van het instapmodel te interpreteren en te vertalen naar het ‘control framework’. Zo wordt Horizontaal Toezicht maatwerk.

Meer weten? Hieronder vind je de meest recente blogs.

Blog: Werken en studeren, hoe doe je dat?

Laura vertelt over haar ervaring met het combineren van haar werk als consultant en haar studie.

Blog: Verrichtingenthesaurus (VT) live in HiX 6.2 NWZ

We vragen Willem Onderwater naar zijn opdracht bij de Noordwest Ziekenhuisgroep (NWZ).

Blog: Vossius Talent voor de zorg

Vossius barst van het talent. Zo ook Amie die hieronder haar verhaal doet.

“Bij Vossius word ik gestimuleerd om me te ontwikkelen op de manier die bij míj past, daardoor functioneer ik veel effectiever.”

Mirthe Nelissen. Consultant. Bij Vossius.

Schakel vandaag nog een consultant in

Wij helpen u graag met het vinden van de match!


Bij het klikken op Stuur formulier in gaat u akkoord met onze privacy voorwaarden.

Dit formulier wordt beschermd met Google reCAPTCHA.