Blog: Verrichtingenthesaurus live in HiX 6.2 NWZ

15 oktober 2019

Willem Onderwater Saskia de Jong Klaas-Wouter van Vuuren Sander Beukema Jean-Paul Brandts Vossius Consultancy

Blog van

Vossius Consultancy

We zitten aan tafel met Willem Onderwater, consultant voor Vossius. We vragen hem naar zijn opdracht bij de Noordwest Ziekenhuisgroep (NWZ).

Willem legt uit wat hij precies doet bij het Noordwest. “Het NoordwestZiekenhuis gaat over van HiX 6.1 naar de nieuwste versie van Chipsoft, HiX 6.2. Er is besloten om van het momentum gebruik te maken en gelijktijdig met deze upgrade, als eerste ziekenhuis van Nederland, de VerrichtingenThesaurus (VT) te implementeren”. Dat heeft als voornaamste reden om verandermoeheid binnen de organisatie te voorkomen. “Mijn rol binnen het project is om als ‘Scrummaster’ vanuit de zorgadministratie de update van HiX vanuit de financiële processen te coördineren en faciliteren. Daarnaast ben ik nauw betrokken bij de implementatie van de VT, het testen hiervan en het bedenken van een goed werkend wijzigingsdocument. De VT, voor diegenen die er nog niet bekend mee zijn, is een nieuwe verrichtingenstandaard uitgeleverd door DHD om de CBV-codes te vervangen.”

De verrichtingenthesaurus heeft verschillende voordelen, legt Willem uit:

  • De omschrijvingen in de VT zijn up-to-date, ze zijn ontwikkeld met wetenschappelijke verenigen van ziekenhuizen, geënt op de kwaliteit van zorg. In tegenstelling tot CBV-codes, die verouderd zijn.
  • Vooral de artsen zullen de implementatie van de VT gaan merken. De omschrijvingen in de VT zijn medisch inhoudelijk en specifieker, zodat het voor de specialist duidelijker en makkelijker zoeken is. Het registratieproces verandert weinig, maar wat geregistreerd wordt wel degelijk.
  • Doordat de omschrijvingen meer in de taal van de arts zijn geschreven heeft de VT hopelijk ook een positieve impact op de bronregistratie. En dat zal uiteindelijk ook op de zorgadministratie voelbaar moeten zijn.
  • De VT codes zijn toepaspaar voor internationale benchmarking. Doordat veel ziekenhuizen nu niet op dezelfde manier registreren, kunnen gegevens moeilijk worden uitgewisseld en gaat veel waardevolle informatie verloren. Dit treft vooral UMCs waar veel onderzoek plaatsvindt.
  • Hoe meer ziekenhuizen met de VT gaan werken, hoe beter.

De nadelen zitten vooral aan de achterkant, waar juist de zorgadministratie mee te maken krijgt. Er zijn namelijk meer dan 10.000 unieke VT-codes, die in sommige gevallen een 1-n of een n-1 relatie hebben met de oude CBV-codes. Het Noordwest heeft besloten om alle gebruikte CBV-codes te mappen naar de VT-codes. De artsen helpen te bepalen welke codes in deze mapping aan elkaar gekoppeld worden. Behalve dat dit veel werk is voor beide partijen, heb je daarnaast het risico dat de gekoppelde ZA-code kan wijzigen, met mogelijk een financieel effect tot gevolg. Dit is bekend en geaccepteerd door het Noordwest, maar je wil hier vooraf natuurlijk goed inzicht in krijgen om de risico’s te kunnen managen.”

De update van Chipsoft HiX 6.1 naar 6.2 is wat minder spannend volgens Willem. “De update van 6.1 naar 6.2 vanuit het zorg administratief perspectief is mijns inziens minimaal. Er zijn enkele goede verbeteringen doorgevoerd zoals een gecombineerde werklijst waarop alle foutlijsten van HiX zichtbaar zijn. Daarnaast houdt HiX bij het verwerken van crediteringen rekening met de betaalstatus van de originele debet en parkeert hij deze als er nog geen retourinformatie beschikbaar is.”

Daarom verwacht Willem geen al te grote problemen bij het overstappen naar 6.2. “Het moet voor iemand die gewend is te werken in HiX 6.1 geen enkel probleem zijn om te werken in 6.2. Uiteraard zijn de schermen her en der aangepast en verplaatst, maar vaak komt dat het werk juist ten goede. Aanvullend denk ik dat de implementatie op termijn verschillende voordelen kan bieden voor ziekenhuizen. Met name de juiste bronregistratie en het feit dat het onderhoud van de CBV-codes op termijn stopt. Wanneer meer ziekenhuizen de VT implementeren, kan door middel van feedback de VT verder geoptimaliseerd worden. En dat heeft positieve gevolgen voor alle ziekenhuizen!”.

Ook benieuwd wat Vossius voor u kan betekenen bij zo’n implementatie? Neem dan contact op met Rob van Plaggenhoef (r.vanplaggenhoef@vossiusconsultancy.nl) en neem een kijkje op onze website (www.vossiusconsultancy.nl). Klik hier voor een korte uitleg over de VT.

Willem Onderwater
Consultant

+31 (0)6 55 48 81 31
w.onderwater@vossiusconsultancy.nl

Meer weten? Hieronder vind je de meest recente blogs.

Alle blogs lezen?

Vossius wordt onderdeel van de Quoratio Groep

Bron: www.quoratio.nl Bunnik, 26 mei 2020 –  Quoratio…
Richard Hogenhorst Vossius Consultancy

Blog: Eet u ook soep met een vork?

Met een procesoptimalisatie schep je orde in de chaos. Hoe dat in zijn werk kan gaan leest u in dit relaas.
Nelleke Noordzij Vossius Consultancy

Blog: Horizontaal toezicht

Doordat Vossius al menige organisatie heeft geholpen over te gaan op HT, weten we hoe we de valkuilen kunnen vermijden.

“Bij Vossius word ik gestimuleerd om me te ontwikkelen op de manier die bij míj past, daardoor functioneer ik veel effectiever.”

Mirthe Nelissen, consultant bij Vossius.

Schakel vandaag nog een consultant in

Wij helpen u graag met het vinden van de match!


Bij het klikken op Stuur formulier in gaat u akkoord met onze privacy voorwaarden.

Dit formulier wordt beschermd met Google reCAPTCHA.